Hoe je huis verkopen zonder makelaar?

Steeds meer mensen verkopen hun huis zonder makelaar. In deze tijd waarin er meer vraag dan aanbod is, is het ook niet moeilijk om je huis zonder makelaar te verkopen. Je moet echter wel een goed plan hebben als je maximaal wilt profiteren van de verkoop. Zelf je huis verkopen kent namelijk veel voordelen, maar ook enkele nadelen die het overwegen waard zijn voordat je beslist zelf de verkoop voor je rekening te nemen. Je huis verkopen zonder makelaar, hoe pak je dat aan?

Waarom zonder makelaar verkopen?

De kosten van een makelaar bestaan uit een bepaald percentage van de verkoopprijs van de woning plus een vast bedrag dat de opstartkosten wordt genoemd. Ga je uit van een percentage van 1 à 2% dan loopt dat bedrag al snel op tot duizenden euros. De belangrijkste reden om je huis te verkopen zonder makelaar is dan ook een besparing op de makelaarskosten. Dat zijn toch al snel duizenden euros die je overhoudt en bijvoorbeeld in een nieuwe woning kunt steken.

Waarom zelf je huis verkopen?

Naast de kostenbesparing is voor veel mensen het zelf verkopen van de woning ook heel goed te doen. Het maken van foto’s, het leiden van bezichtigingen en het plaatsen van advertentieteksten zijn allemaal onderdelen die je eenvoudig van de makelaar over kunt nemen. Heb je niet in alle onderdelen evenveel vertrouwen in jezelf? Dan kun je er ook voor kiezen om de taken van de makelaar deels over te nemen. Zo bespaar je in ieder geval op de kosten en betaal je alleen voor de diensten van de makelaar waar je echt gebruik van maakt.

Voordelen van je huis verkopen zonder makelaar

Je huis verkopen zonder makelaar kent een aantal voordelen. We noemden al de fikse kostenbesparing die je maakt wanneer je ervoor kiezen om je huis zonder makelaar te verkopen. Daarnaast heb je meer controle over je agenda en ken jij je huis beter dan wie dan ook. Bovendien is verkopen zonder makelaar makkelijker dan je denkt.

  • Besparing huis verkopen zonder makelaar
  • Je plant zelf bezichtigingen
  • Het verkopen van je huis zonder makelaar is niet heel moeilijk
  • Jij kent je huis het beste

Besparing huis verkopen zonder makelaar

Ten eerste bespaar je duizenden euros door je huis te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Je bespaart op de opstartkosten en een percentage van 1 à 2% op de verkoopprijs. Bovendien kun je een hogere prijs vragen dan de makelaar misschien in gedachten had en daardoor een hogere winst maken.

Je plant zelf de bezichtigingen in

Als je jouw huis via een makelaar verkoopt, plant deze in de meeste gevallen zonder overleg de bezichtigingen in. Als jij zelf je huis verkoopt, heb jij volledige controle over jouw agenda. Het is mogelijk om alle bezichtigingen op jouw vrije dag of in het weekend te plannen. Zo plan je de bezichtigingen wanneer het jou uitkomt.

Het verkopen van je huis zonder makelaar is niet heel moeilijk

Het verkopen van je huis zonder makelaar is zeker in deze tijd niet moeilijk. Er zijn meer belangstellenden dan dat er huizen op de markt zijn, waardoor je kunt rekenen op een grote belangstelling voor jouw woning. De kans is dus groot dat jij ook zonder makelaar je huis snel zult verkopen. De taken van de makelaar zijn ook eenvoudig zelf uit te voeren. En onderdelen waar jij je minder zeker over voelt, kun je altijd nog uitbesteden.

Jij kent je huis het beste

Niemand kent jouw huis zo goed als jij en daarom ben jij de aangewezen persoon om de bezichtigingen uit te voeren. Bovendien koester jij waarschijnlijk veel liefde voor je huis en kun je dat als geen ander overbrengen naar de koper. Vergis je niet, die liefde werkt al snel aanstekelijk waardoor je een grotere kans hebt dat potentiële kopers met een positief gevoel de woning verlaten. Hierin kun jij een makelaar zeker overtreffen.

Nadelen van je huis verkopen zonder makelaar

Natuurlijk kent je huis verkopen zonder makelaar ook een aantal nadelen. Naast het feit dat verkopen zonder makelaar je meer tijd en energie kost, loop je ook de kans dat je huis minder belangstelling krijgt. Bovendien geeft de verkoop via een makelaar je altijd meer juridische zekerheid dan wanneer je zelf het verkoopcontract samenstelt. Neem de volgende nadelen in overweging voordat je besluit je huis zonder makelaar te verkopen.

  • Je bent geen makelaar
  • Onderhandelen over de prijs is een vak apart
  • Je hebt minder juridische kennis dan een makelaar
  • Verkopen zonder makelaar kost (extra) tijd
  • Je loopt potentiële kopers mis
  • Je huis komt niet standaard op Funda

Je bent geen makelaar

Hoe je het ook wendt of keert: je hebt niet de kennis en de ervaring van een makelaar. Een makelaar weet precies hoe hij jouw huis in de markt moet zetten om deze snel en goed te verkopen. Je kunt de taken van een makelaar misschien wel uitvoeren, maar je bent er niet zeker van dat jij dat net zo goed zult doen. Hierdoor bespaar je misschien wel geld, maar loop je bij de verkoop misschien juist geld mis.

Onderhandelen over prijs is een vak apart

Onderhandelen over de prijs is een vast onderdeel bij het verkopen van een huis. Werd er vroeger zelden de vraagprijs geboden, tegenwoordig begint het bieden vaak pas bij de vraagprijs. Om het onderste uit de kan te halen, is een goede onderhandelingsstrategie geen overbodige luxe. Dit is een eigenschap die een makelaar tot in de puntjes heeft geperfectioneerd. Ga na of jij wel over de juiste eigenschappen beschikt om goed te kunnen onderhandelen over de verkoopprijs van de woning.

Je hebt minder juridische kennis dan een makelaar

De verkoop van een huis kent verschillende rechten en plichten voor kopers en verkopers. Het is belangrijk dat het (voorlopig) koopcontract juridisch volledig op orde is. Regel je dit niet goed, dan kun je daar ook na de verkoop van jouw woning nog last van krijgen. Zo zouden de kopers je bijvoorbeeld kosten in rekening kunnen brengen voor verborgen gebreken. Een makelaar weet precies welke onderdelen er belangrijk zijn in een koopcontract en biedt daardoor juridische zekerheid. Verkoop jij zelf je huis zonder makelaar, dan kan je een koopcontract van internet halen, maar hoe weet jij zonder de nodige juridische kennis dat dit contract al jouw rechten onderstreept?

Verkopen zonder makelaar kost (extra) tijd

Het zal je verbazen hoeveel tijd het kost om een woning te verkopen. Eerst investeer je veel tijd in het goed in de markt zetten van je huis. Je moet je huis stylen, goede verkoopfoto’s maken, advertentieteksten schrijven en advertenties plaatsen. Daarna gaat er veel tijd zitten in de communicatie met belangstellenden en het leiden van bezichtigingen. Ben jij wel bereid om die tijd in de verkoop van je huis te steken? Of betaal je daar liever een makelaar voor die het met zijn kennis en ervaring wellicht sneller en beter doet?

Je loopt potentiële kopers mis

De makelaar heeft niet alleen de nodige kennis en ervaring om jouw huis snel en goed te verkopen, hij beschikt ook over een groot netwerk. Jij hebt dit netwerk niet. Alleen daarom loop je al een groot aantal potentiële kopers mis. Daardoor is de kans groot dat jij je huis niet zo snel en voor een even hoge prijs kunt verkopen als een makelaar. Bovendien beschik jij niet over dezelfde advertentiemogelijkheden. Denk je eens in hoeveel mensen er bij de etalage van een makelaarskantoor staan om het recente woningaanbod te bekijken. Of het aantal potentiële kopers dat de advertenties in dagbladen of op grote woningsites bekijkt. Dat is voor een particulier niet makkelijk haalbaar.

Je huis komt niet standaard op Funda

Ga je als particulier je huis verkopen, dan is het niet zo eenvoudig om te adverteren op grote woningsites als voor een makelaar. De meeste mensen willen hun huis plaatsen op Funda, omdat dit de meest populaire website is onder potentiële kopers. De beste plekken zijn echter vergeven aan de makelaar. Belangstellenden zullen dus door moeten scrollen voordat ze jouw woning tegenkomen. Het plaatsen van je woning op populaire woningsites is bovendien niet gratis. Je zult geld moeten investeren om te adverteren. Vraag je af of je dit niet beter over kunt laten aan een professional met meer kennis en ervaring.

Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen?

Als eigenaar van de woning mag je zelf de vraagprijs van je huis bepalen. Heb je echt geen idee hoeveel je voor je woning kunt vragen, of ben je nieuwsgierig naar de mogelijke overwaarde, dan kun je jouw huis laten taxeren. Het is vervolgens aan jou hoeveel je ervoor vraagt. Met een scherpe vraagprijs kun je jouw woning wellicht snel verkopen, maar loop je mogelijk duizenden euro’s mis. Reken je echter ook niet te snel rijk. De woning heeft voor jou ook een emotionele waarde, terwijl de werkelijke waarde lager kan liggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud waardoor de prijs lager uit kan vallen dan je verwacht.

Hoe kan ik zelf de bezichtigingen doen van mijn huis?

Een bezichtiging doen is niet moeilijk als je weet hoe je het aan moet pakken. Het begint al met het plannen van bezichtigingen, zonder makelaar heb je dit zelf in de hand. Door meerdere bezichtigingen in een dagdeel te plannen, ben je de minste tijd kwijt. Plan de bezichtigingen overdag zodat je kunt profiteren van daglicht waardoor het huis groter lijkt. Trek per bezichtiging minimaal een half uur uit zodat je rustig door de woning kunt lopen en vragen kunt beantwoorden. Natuurlijk zorg je ervoor dat je huis er tiptop uitziet en alle persoonlijke items zijn opgeborgen.

Huis verkopen zonder makelaar kosten

Je huis verkopen zonder traditionele makelaar kan je zoals gezegd duizenden euros besparen. Vergis je echter niet: ook wanneer je zelf je huis gaat verkopen, zal dit geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van verkoopadvertenties op huizensites of het laten doen van een taxatie. Misschien wil je ook investeren in goede verkoopfoto’s en huur je hier een professionele vastgoedfotograaf voor in. Het verkopen van een woning kost altijd geld, maar een goede investering betaalt zich uiteindelijk altijd terug bij een succesvolle verkoop van de woning.

Wat moet je doen als je je huis wilt verkopen zonder makelaar?

Je moet allereerst goed beseffen wat de nadelen zijn van verkopen zonder traditionele makelaar. Veel mensen laten zich verblinden door de voordelen en schuiven de nadelen snel aan de kant. Beschik jij over de juiste eigenschappen om de taken van de makelaar op je te nemen? Beschik jij over voldoende tijd om in de verkoop van de woning te steken? Zo ja, dan kun je jouw huis helemaal of gedeeltelijk zonder makelaar verkopen. Bij een internetmakelaar kun je bijvoorbeeld alleen de diensten afnemen die jij niet wilt of kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van juridische documenten of het plaatsen van advertenties op huizensites. Maak een plan voor de verkoop van jouw woning en ga zo snel mogelijk aan de slag!

Maak goede foto’s

Belangstellenden maken vaak een eerste kennismaking met jouw huis via de foto’s op huizensites. Met goede foto’s laat je de beste eerste indruk achter. Denk dus goed na of jij zelf over de juiste kwaliteiten beschikt om de foto’s te maken. Foto’s die je met jouw mobiele telefoon maakt, zijn echt niet genoeg. Vastgoedfoto’s maken is een vak op zich. De juiste hoek, de beste lichtval: er zijn heel veel zaken om rekening mee te houden. Het inhuren van een goede vastgoedfotograaf is dan ook zeker geen overbodige luxe. Deze professional weet precies hoe hij met foto’s de belangstelling van de koper moet wekken.

Styling van je huis voor de verkoop

Onderschat niet hoeveel invloed de styling van je huis heeft op een mogelijke verkoop. Normaal gesproken adviseert een makelaar je qua styling, bij een zelfstandige verkoop moet je op je eigen kwaliteiten vertrouwen. Mensen die je huis bekijken, moeten zichzelf er al kunnen zien wonen. Haal daarom alle persoonlijke items zoals foto’s en post weg. Creëer rust en ruimte in de woning. Ruim de woning goed op en zorg ervoor dat er niet teveel meubels staan. Zorg er ook voor dat alle ruimtes schoon zijn en fris ruiken. Vergeet daarbij ook de ramen niet. Laat de zon goed haar werk doen bij bezichtigingen en doe alle gordijnen open. Hierdoor lijkt je woning nog ruimer.

Plaats je huis op huizensites

Om je woning te verkopen, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat jouw woning te koop staat. De meeste mensen die een nieuwe woning zoeken, gaan daarvoor naar huizensites. Zorg er dus voor dat je een mooie advertenties plaatst op huizensites zoals Funda. Er zijn echter meer sites waarop jij jouw woning aan kunt bieden. Vergeet naast Funda ook Marktplaats en de sociale media niet. Overweeg om een eigen website voor jouw huis te maken waar je naartoe kunt linken vanuit jouw advertentie.

Je huis verkopen via Marktplaats

Een laagdrempelige manier om je huis onder de aandacht van potentiële kopers te brengen, is een advertentie op Marktplaats. Voor een paar tientjes kun jij enkele weken een advertentie plaatsen. Zorg voor een goede advertentietekst en plaats duidelijke foto’s. Zorg er ook voor dat jij jouw advertentie op social media zet. Plaats jij bijvoorbeeld een link naar jouw Marktplaats-advertentie op Facebook, dan wordt deze in no-time door je eigen netwerk gedeeld. Op die manier wordt jouw advertentie snel bekend bij een groot publiek.

Zet je familie en vrienden in

Jouw familie en vrienden willen je waarschijnlijk dolgraag helpen bij de verkoop van jouw huis. Vertel daarom aan zoveel mogelijk mensen dat jij je huis in de verkoop hebt staan. Mond-tot-mond reclame is altijd nog de beste vorm van reclame. Daarnaast kun je jouw vrienden benaderen via social media. Verspreid je advertentie via Facebook, Twitter en Instagram. Stel er eventueel iets tegenover wanneer je jouw vrienden vraagt om jouw bericht te delen. Beloof bijvoorbeeld een rondje in het café op jouw rekening of een andere leuke beloning. Wellicht trekt dit ze net over de streep om jouw huis in het zonnetje te zetten.

Huis verkopen zonder makelaar, kosten of enig gedoe? Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek met ons de mogelijkheden. Je kunt ook direct een bod aanvragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *