Je huis verkopen en terughuren

Je huis verkopen en terughuren is een makkelijke manier om te profiteren van de overwaarde op jouw woning. Je kunt rekenen op een gegarandeerde verkoop en een snelle uitbetaling van de overwaarde zonder dat je hoeft te verhuizen. Bovendien ben je niet langer meer verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten die woningbezit met zich meebrengt. Verkopen en terughuren: hoe doe je dat?

Huis verkopen en terughuren hoe werkt dat

Je huis verkopen en terughuren is heel eenvoudig. De woning wordt allereerst getaxeerd. Vervolgens verkoop je de woning aan een vastgoedmaatschappij. In de meeste gevallen wordt tot 100% van de taxatiewaarde betaald, maar dit is afhankelijk van onderlinge afspraken. Vervolgens ga je jouw eigen huis huren van de vastgoedmaatschappij. Je kunt dus gewoon in je eigen huis blijven wonen, maar tegelijkertijd ook profiteren van de overwaarde. Bovendien kent huren een aantal voordelen ten opzichte van het aanhouden van een koophuis.

Voordelen huis verkopen en terughuren

Het grootste voordeel van het verkopen en terughuren van de eigen woning is dat je de overwaarde op je eigen huis kunt verzilveren zonder dat je afstand hoeft te doen van de woning. Bovendien ben je niet langer meer belast met de kosten die voortkomen uit het bezit van een woonhuis. De onroerend zakenbelasting (OZB), de hypotheekrente en de opstalverzekering komen voortaan op de schouders van de vastgoedmaatschappij. Je hoeft ook geen geld meer te steken in het onderhoud van de woning. Wanneer er iets kapot gaat of er ander onderhoud gepleegd moet worden, wordt dit betaald door de vastgoedmaatschappij.

  • Gegarandeerd je huis verkopen
  • Geen verhuiskosten, makelaarskosten en overdrachtbelasting
  • Onderhoud voor rekening vastgoedmaatschappij
  • Direct overwaarde in handen

Nadelen huis verkopen en terughuren

Natuurlijk kent verkopen en terughuren ook een aantal nadelen. Zo is de kans groot dat je minder geld voor de woning krijgt dan wanneer je deze gewoon zou verkopen. Er wordt namelijk uitgegaan van de taxatiewaarde, terwijl er in de huidige markt vaak boven de vraagprijs geboden wordt. Ook wanneer je gaat verkopen en terughuren om je kinderen de erfenis met warme hand te kunnen schenken, is het raadzaam om er nog eens over na te denken. De kans is namelijk groot dat je kinderen minder geld ontvangen dan wanneer je de woning in eigen bezit houdt en zij later het huis verkopen.

Overwaarde woning verzilveren en terughuren

De belangrijkste reden om te kiezen voor je huis verkopen en het terughuren hiervan is het verzilveren van de eigen woning zonder dat men het huis hoeft te verlaten. Dit is echter niet de enige mogelijkheid om de overwaarde te verzilveren. Je zou bijvoorbeeld ook voor een tweede hypotheek kunnen kiezen waarmee je de overwaarde direct in handen krijgt. Dit is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je de woning wilt verbouwen en/of verduurzamen. In de meeste gevallen ben je dan echter niet vrij om het geld te besteden naar jouw wens. Je bent dan vaak genoodzaakt het geld weer in de woning te steken.

Hoeveel bedraagt de huur bij eigen huis terughuren

De huurprijs die je voor jouw woning gaat betalen, is onder andere afhankelijk van de verkoopprijs. Ga jij je huis verkopen aan een vastgoedmaatschappij dan worden daar individuele afspraken over gemaakt. Je kunt wel als leidraad nemen: hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger zal de huurprijs zijn. De huurprijs wordt vervolgens ook jaarlijks geïndexeerd en zal op basis daarvan jaarlijks stijgen. Sommige vastgoedmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verkoopbedrag te splitsen. Een deel kun je dan direct verzilveren en de rest wordt wanneer je de woning verlaat uitbetaald. Je krijgt dan ook een lagere huur.

Wie regelt het onderhoud bij terughuren

Als jij je eigen huis voortaan gaat huren, ben je niet langer meer verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Groot onderhoud wordt voortaan uitgevoerd en betaald door de vastgoedmaatschappij. Ook wanneer er iets kapot gaat, wordt dit door hen gemaakt en betaald. Vaak wordt er een technische dienst in de arm genomen bij wie je terecht kunt bij mankementen. In het huurcontract dat je tekent staan alle specificaties en jouw rechten en plichten omtrent het onderhoud vermeld.

Appartement verkopen en terughuren

Niet alleen huizen komen in aanmerking voor verkopen en terughuren, ook appartementen kunnen op deze manier verkocht worden. Het belangrijkste is echter dat de woning in goede staat is. Daarnaast worden er ook andere voorwaarden gehanteerd die per vastgoedmaatschappij kunnen verschillen. Zo kan er een minimumleeftijd vereist zijn en moet de hypotheek geheel of gedeeltelijk zijn afgelost. Ook de locatie van de woning en de taxatiewaarde zijn vaak bepalend bij de mogelijkheden tot verkoop en terughuren.

Huis verkopen aan de bank en terughuren

Het is niet mogelijk om je woning aan de bank te verkopen en vervolgens zelf terug te huren. In dat geval heb je een investeerder nodig, een vastgoedmaatschappij. Vastgoedmaatschappijen maken het wel mogelijk om je woning te verkopen en vervolgens zelf terug te huren. Zo kun je op een eenvoudige manier de woning verzilveren zonder dat je hoeft te verhuizen. Dat bespaart je veel energie, tijd en geld. Het geld hoeft ook niet in de woning gestoken te worden. Je bent vrij om dit uit te geven zoals jij dat wilt.

Ouderen huis verkopen en terughuren

Het eigen huis verkopen en terughuren is voornamelijk populair bij ouderen. Dit komt doordat zij vaak al een groot deel van de hypotheek hebben afgelost en veel overwaarde op hun woning hebben. Je huis verkopen en deze terughuren zorgt ervoor dat je de overwaarde makkelijk kunt verzilveren. De overwaarde wordt door deze doelgroep vaak gebruikt als extra pensioen. Ouders gebruiken de overwaarde geregeld om een of meerdere kinderen een eenmalige belastingvrije schenking te doen waarmee ook zij een eigen woning aan kunnen schaffen. Je kunt echter volledig zelf bepalen waar jij je overwaarde aan uit wilt geven na verkoop en terughuren, daarin ben je volledig vrij.

Huis verkopen zonder makelaar, kosten of enig gedoe? Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek met ons de mogelijkheden. Je kunt ook direct een bod aanvragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *