Huis kopen maar eigen huis nog niet verkocht

Heb jij het huis van je dromen gezien, maar je huidige woning nog niet verkocht? Ook dan zijn er mogelijkheden om je droomhuis te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een voorbehoud van verkoop in het koopcontract zetten en/of gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Een huis kopen terwijl je oude huis nog te koop staat, hoe doe je dat?

Voordelen van een huis kopen als je eigen huis nog niet is verkocht

Het is altijd slimmer en over het algemeen beter voor je eigen gemoedsrust om eerst jouw eigen woning te verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. Er zijn dan ook niet echt voordelen voor deze situatie te noemen. Het enige dat in jouw voordeel is, is dat je van beide hypotheken de hypotheekrente af mag trekken zolang de woning nog niet verkocht is. Dit geldt echter slechts voor het jaar waarin je vertrekt uit de woning en de drie jaar die daarop volgen. Daarna ziet de belastingdienst de hypotheek op je oude woning als een consumptief krediet.

Nadelen van een huis kopen als je eigen huis nog niet is verkocht

Het grootste nadeel van een huis kopen als je eigen huis nog niet is verkocht, zijn de dubbele woonlasten. Het grootste deel hiervan bestaat uit een dubbele hypotheeklast. Ook wanneer je de nieuwe woning gedeeltelijk wilt financieren met de overwaarde, is het een groot nadeel als je huis nog niet verkocht is. De overwaarde zit dan namelijk nog in de woning en komt pas vrij na verkoop. Een nieuwe hypotheek afsluiten is ook een stuk lastiger als je huidige woning nog niet verkocht is.

  • Dubbele woonlasten
  • Overwaarde zit nog in oude woning
  • Nieuwe hypotheek afsluiten onder extra voorwaarden

Droomhuis gevonden eigen huis nog niet verkocht

Ondanks de nadelen is het niet onmogelijk om je droomhuis te kopen voordat jij jouw huidige woning hebt verkocht. Een eerste mogelijkheid is een koop met voorbehoud van de verkoop van jouw woning. Daarnaast is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten wanneer je al een huis hebt dat in de verkoop staat. De regels zijn dan echter wel een stuk strenger dan normaal. Zo moet je aan kunnen tonen dat je 1 à 2 jaar dubbele woonlasten kunt betalen. Het is dus belangrijk om zelf veel geld mee te brengen. Bovendien moet jouw woning wel overwaarde hebben. Staat je huidige woning onder water, dan zakt jouw maximale hypotheek ook direct met grote sprongen.

Bod uitbrengen eigen huis nog niet verkocht

Ook wanneer je huidige woning nog niet verkocht is, kun je een bod uitbrengen op je droomhuis. Op dit moment is de vraag zoveel groter dan het aanbod, dat je je woning vaak al bijna hebt verkocht voordat je een bord in de tuin hebt staan. Houd er echter wel rekening mee dat je een risico neemt. Je kunt dit risico gerust nemen als je zelf over voldoende geld beschikt en de overwaarde niet nodig hebt voor de nieuwe woning. Kun je geen dubbele lasten betalen of verwacht je een lage verkoopprijs? Dan is het verstandig om jezelf af te vragen of jouw droomhuis het risico waard is.

Voorbehoud op de verkoop van je oude huis

Eén van de mogelijkheden om toch een nieuw huis te kopen is om dit te doen onder voorbehoud van de verkoop van je oude huis. Je spreekt dan met de verkopers af dat je zonder voorwaarden van de verkoop af kunt wanneer je huis niet voor een bepaalde datum is verkocht. Dit vergt veel geduld en vertrouwen van de verkopende partij. Het is lang niet zeker dat de verkoper met een dergelijk voorbehoud akkoord wil gaan.

Huis kopen en verkopen overbruggingskrediet

Heb jij de overwaarde van je woning nodig om jouw nieuwe woning te financieren? Dan kan een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Je sluit in feite een lening af voor de overwaarde die je verwacht te krijgen op de verkoop van jouw huis. Iedere geldverstrekker hanteert de eigen voorwaarden voor een dergelijk krediet. In de meeste gevallen betreft dit echter een krediet dat je voor een relatieve korte periode afsluit. De lening wordt volledig afgelost wanneer je jouw woning verkoopt.

Tijdelijk dubbele hypotheekrenteaftrek

In het jaar dat je naar jouw nieuwe woning vertrekt en de drie jaar die daarop volgen, kun je van beide hypotheken de hypotheekrente aftrekken. Heb je na deze periode de woning nog niet verkocht? Dan wordt de hypotheek op de oude woning gezien als een gewone lening. In de praktijk houdt dit in dat je de rente niet langer af kunt trekken. Je kunt de lening echter wel aftrekken van je vermogen (box 3). Dit kan van positieve invloed zijn op de vermogensrendementsheffing.

Wat als je oude huis onderwaarde heeft

Wat als je oude woning geen overwaarde heeft, maar juist lager getaxeerd wordt dan de hypotheek die jij erop hebt staan? Dan wordt het nog lastiger om een nieuwe hypotheek af te sluiten. De nieuwe hypotheek kan dan namelijk in de regel slechts 90% van de waarde van de woning bevatten minus de openstaande hypotheekschuld. In dat geval is het dus noodzakelijk om eigen geld achter de hand te hebben om de nieuwe woning mee te financieren.

Je oude woning tijdelijk verhuren

Ben jij al verhuisd en staat je oude woning leeg? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om de woning tijdelijk te verhuren. Je hebt dan echter wel toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Om de huurder eruit te kunnen zetten zodra de woning verkocht is, kun je terugvallen op de leegstandwet. Onder normale omstandigheden heb je hier namelijk het recht niet toe. Houd er wel rekening mee dat je bij verhuur niet langer de hypotheekrente van de oude woning af kunt trekken. Ga dus eerst na of de voordelen van verhuur voor jou wel opwegen tegen de nadelen voordat je de woning verhuurt.

Huis verkopen zonder makelaar, kosten of enig gedoe? Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek met ons de mogelijkheden. Je kunt ook direct een bod aanvragen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *